Från lägenhet till hus – tänk på det här

Att flytta till hus är ett stort och spännande steg. Plötsligt får du mer plats, större frihet och möjlighet att skapa ett hem som verkligen passar dig, men samtidigt innebär det nya kostnader och ansvar. Vår privatekonom Arturo Arques ger dig sex tips på vad du kan tänka på när du flyttar till ett hus. 

Två personer som bygger ihop utemöbler

 

1. Planera för nya kostnader

Till skillnad från en hyresrätt och bostadsrätt där många kostnader är fasta, innebär ett hus fler utgifter som kan variera över året. Räkna med:  

  • Driftkostnader – el, vatten, sophämtning och uppvärmning

  • Fastighetsskatt och eventuell samfällighetsavgift
  • Försäkringar – en vanlig hemförsäkring räcker inte längre, du behöver en villaförsäkring

 

2. Bygg en buffert

Ett hus kräver löpande underhåll. Tak, värmesystem och fasad behöver ses över med jämna mellanrum. Genom att ha en buffert kan du undvika stress om något oväntat händer. En bra tumregel är att spara 1–2 % av husets värde per år till framtida reparationer.

3. Förstå din boendekostnad över tid

När du flyttar till hus påverkas din ekonomi även av ränteläget och hur bostadsmarknaden utvecklas. Arturo, betonar vikten av att tänka långsiktigt:

- Ett husköp är en stor investering, och det är viktigt att inte bara se till vad du har råd med idag, utan också vad du klarar av om räntan stiger eller oväntade kostnader uppstår. Dessutom tycker jag att man ska fundera på om man måste maxa sina lån, även om lånelöftet håller. Ha gärna en marginal så att du kan leva bekvämt och att du har utrymme för att amortera mer än det minsta kravet. Det minskar dina framtida boendekostnader och ger dig en större ekonomisk trygghet.

4. Trygga ditt hem – och din ekonomi

Att bo i hus innebär ett större ansvar – även när det gäller försäkringar och juridik. En hemförsäkring räcker inte längre, utan du behöver en villaförsäkring som skyddar både byggnaden och tomten. Har du köpt ett äldre hus? Se över skydd mot dolda fel.

Om ni är flera i hushållet kan en livförsäkring ge extra trygghet vid oväntade händelser. Detsamma gäller juridiken – har ni olika stora insatser i bostaden kan ett samboavtal eller testamente vara en klok lösning för att säkerställa en rättvis fördelning

 

5. Planera dina utgifter smart

När du flyttar till ett större boende är det mycket som ska på plats – och det kan vara frestande att köpa allt nytt direkt. Men kom ihåg – Rom byggdes inte på en dag! Genom att tänka långsiktigt och planera dina utgifter kan du skapa ett tryggt och ekonomiskt hållbart hem.

  • Se över dina abonnemang– Jämför elavtal, försäkringar, bredband och eventuella larmtjänster för att hitta lösningar som passar både din plånbok och dina behov.  

  • Prioritera det nödvändiga – Börja med sådant som gör hemmet funktionellt, som vitvaror, belysning och grundläggande möbler. Resten kan du fylla på med tiden.

  • Undvik onödiga lån – Att finansiera inredning eller renoveringar med kredit kan bli dyrt i längden. Om du ändå behöver låna, se till att ha en tydlig återbetalningsplan och välj en lösning med rimliga villkor.

  • Tänk långsiktigt – Investera i kvalitet där det lönar sig, som energieffektiva vitvaror och hållbara material. Det kan kosta mer i inköp men sparar pengar på sikt.

6. Ska du renovera - gör det smart och hållbart

Att flytta till hus innebär ofta en längtan efter att sätta sin egen prägel på hemmet. Kanske vill du fräscha upp ytskikt, bygga om eller energieffektivisera? Innan du sätter igång – fundera på vilka åtgärder som höjer värdet och vilka som mest handlar om personlig smak. Köket och badrummet är exempel på investeringar som ofta lönar sig.

Arturo Arques
Privatekonom

Låna till renovering - höj ditt bolån

Finansiera din renovering genom att höja ditt bolån. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens värde. Lägsta belopp vid höjning är 100 000 kronor.

Behöver du hemförsäkring?

Vi har en av Sveriges bästa hemförsäkringar enligt Konsumenternas.
Skydd för såväl hem och saker vi brand och inbrott.

Andra läste också

5 tips för hållbar renovering

Att renovera hållbart både för miljön, egna plånboken och långsiktigt över tid kan låta som en svår ekvation, men här får du expertens bästa tips.

Jämställd ekonomi - dela på utgifterna

Jämställd ekonomi i en relation innebär att man skapar lika förutsättningar för båda att få pengar över, kunna spara och att skapa en trygg egen privatekonomi. Vi förklara hur. 

Jämför abonne­mang och spara pengar

Det går att spara pengar på flera sätt. Ett sätt är dra in på onödiga utgifter. Här kommer några tips på hur du kan spara – utan att ens märka av det.